image1 image2 image3

Recentelijk zijn er bij diverse datingsites maar liefst 500 miljoen emailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden gestolen, regelmatig duiken er link en rechts nieuwsberichten op van zogenaaamde datalekken, internetcriminelen die toegang hebben gekregen tot diverse "clouddiensten" op het internet, maar ook wel bij bedrijven en instanties intern.

Wilt u weten of uw emailadres mogelijk is gehacked! en internetcriminelen mogelijk (zelfs waarschijnlijk) toegang hebben tot uw internetdiensten, social media sites e.v.a.

Jongkind

Iedereen laat willekeurig wel eens zijn of haar emailadres wel eens achter, soms bij het installeren van een nieuwe laptop of desktop computer, tablet, smartphone of bij het aanmelden van een nieuw linkedin, twitter of facebook account. Vervelend want de kans is vrij groot dat internetcriminelen mogelijk achter uw emailadres zijn gekomen via een van de inmiddels relatief vaker voorkomende hacks, niet zelden ook in combinatie met het bijbehorende wachtwoord. Via onderstaande link kunt u snel en effectief uitzoeken hoe groot de kans is dat internetcriminelen toegang hebben tot uw persoonlijke gegevens en/of clouddiensten.

 

 

 

 

Via bovenstaande link kunt u uw emailadres laten controleren. Uw emailadres word dan vergeleken met de adressen van enkele bekende gehackte databases.

pwned

Blijkt dat U inderdaad op een of meerdere lijsten voorkomt neem dan zo snel als mogelijk aktie.

 

Log in zo spoedig mogelijk in  op de hier boven genoemde sites of internetdiensten en wijzig uw wacht woord.

Indien u vaker hetzelfde gebruikersnaam/emailadress en bijbehorende wachtwoord op andere sites, server, ccomputers of internetdiensten heeft gebruikt (dit is vaak wel het geval) wijzig dan ook deze, wachtwoorden zo snel als mogelijk.

Hier volgen een paar handige tips!

  • Gebruik een sterk wachtwoord.

Gebruik een wachtwoord dat niet zo voor de hand ligt, d.w.z. dus niet uw familienaam, uw bijnaam, de namen van uw kinderen, uw huisdieren, de meisjesnaam van uw vrouw, het merk van uw auto, de naam van uw boot, etc, gebruik een wachtwoord van meer dan 8 karakters waarin hoofdletters en kleine letters elkaar afwisselen, het gebruik van een of meer getallen zijn een pre, als de site waarin u uw nieuwe wachtwoord het toestaat kunt u ook leestekens gebruiken.

  • Gebruik uw wachtwoord  slechts eenmalig

Gebruik voor elke website of internetdienst een ander wachtwoord, de meeste gebruikers gebruiken overal dezelfde gebruikersnaam/wachtwoord combinatie wat uitermate riskant kan zijn aangezien internetcriminelen dit vaak ook weten.

  • Wijzig regelmatig uw wachtwoord.

Door regelmatig uw wachtwoord te wijzigen voorkomt u dat eeen mogelijk eerder uitgelekte combinatie toegang geeft tot uw persoonlijke bestanden en/of diensten.

  • Sla uw loginnaam en wachtwoord niet op in uw browser.

Het lijkt zo gemakkelijk en handig maar weet dat er websites zijn die op een doeltreffende en relatief simpele wijze deze geheime informatie via een website zichtbaar kunnen maken en dus kunnen stelen.

  • Sla uw gebruikersnamen en wachwoorden nooit op uw computer op,

zie ook ons eerder gepubliceerde artikel van http://www.jongkind-ict.nl/index.php/bits-bytes/662-de-password-filler

  • Houd nauwgezet bij, bij welke diensten en/of services u zich heeft aangemeld.

Weten waar u uw emailadres en wachtwoord heeft gebruikt is vaak al de helft van het werk.

 

Let op!, het feit dat criminelen mogelijk bekend zijn met uw emailadres, betekend niet automatisch dat ze ook uw wachtwoord kennen, maar de kans daarop is serieus aanwezig.

De hier genoemde controle via https://haveibeenpwned.com/ controleert alleen maar of uw emailadres voorkomt in enkele databases waarvan men intussen weet dat deze eerder door internetcriminelen gestolen zijn, let wel; wanneer uw emailadres word gevonden zijn is de kans groot dat er ook andere informatie van u bij de criminelen (zoals uw wachtwoord , geboortedata e.v.a.) bij de criminelen bekend zijn.

Bovenstaande geld in principe voor "alle" clouddiensten, laat u geen wat dat betreft geen oor aannaaien, clouddiensten kunnen nu eenmaal ook worden gehacked, Clouddiensten,webserver's. emailserver's  e.v.a. worden vrijwel voortdurend aangevallen door intenetcriminelen, en regelmatig ook met succes!.

Gelijk met "internetbankieren" Clouddiensten zijn nooit 100% veilig, nooit geweest en zullen het ook nooit worden............ Dit in tegenstelling tot wat vaak wel word beweert.

Heeft U de indruk dat internetcriminelen wellicht al misbruik van deze informatie hebben gemaakt, of u twijfelt aan de integriteit van uw computer of server, neeem dan even contact met ons op:

Bel Jongkind-IIS: Tel: 0297 331427 - Mob: 06 - 533 444 11

Heeft U een minder urgent probleem of vraag, stuur ons dan een email

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of gebruik ons Webformulier

 

 Mijn Emailadres lijkt niet voor te komen als zijnde gehacked"!

Als bij controle uit niets blijkt dat uw emailadres welliht gehacked is, dan is dat helaas geen garantie dat dit daadwerkelijk niet het geval is.  Het enige wat deze controle doet is immers kijken of uw emailadres wellicht voorkomt op lijsten met emailadressen waaarvan inmiddels bekend is dat deze in het verleden zijn gehacked en dus als dusdanig bekend zijn. Deze lijsten zijn vaak l enige jaren oud en feitelijk altijd achterhaald. Het is dus altijd raadzaam om dit regelmatig te controleren maar tevens is het een geoed idee om waakzaam te zijn op mogelijke veranderingen of een andere indicatie dat iemand uw gegevens heeft getracht te wijzigen.

 

 

 

 

ICT specialist TROS RADAR!

Vestigingsadres: Gouwzee 9, 1421 DS, Uithoorn

Kantooradres: Machineweg 3, 1432EK, Aalsmeer

Tel: 0297 331427

2017  Jongkind Inter- & Intranet Services   globbers joomla templates