image1 image2 image3

Sober-worm achter uitbraak Duitstalige spam

De laatste paar weken zien we een sterke toename van voornamelijk duitstalige SPAMberichten die aan de aandacht van onze spamfilters heeft weten te ontsnappen.

Wie er precies achter de berichten met extreemrechtse inhoud zit, is nog altijd onduidelijk. Experts zijn er nog niet over uit of er extreemrechtste groeperingen verantwoordelijk zijn voor de spam of juist personen die extreemrechts in diskrediet willen brengen.

 

Wel is inmiddels duidelijk geworden dat een variant van de Sober-worm (Sober-G) de technische hoofdverantwoordelijke is. Dit zichzelf verspreidende virus is een tijdje geleden begonnen met zijn opmars. In eerste instantie leek Sober-G weinig schade aan te richten, maar sinds donderdag kan niemand meer om de worm heen.

Vanaf de besmette pc's worden namelijk de Duitse spammailtjes verstuurd. Nederland is een van de landen die het zwaarst is getroffen, zo zegt virusspecialist Marnix van Meer van Crypsys Data Security. Overigens verwacht Van Meer wel dat de stortvloed snel zal opdrogen.

Beveiligingsonderzoeker Robin Schuil bevestigt dat Nederland zwaar getroffen is. "Veel van de berichten zijn afkomstig van Nederlandse computers." Met name abonnees van Chello, Het Net en Quicknet zouden verantwoordelijk zijn voor de verspreiding. "Het gaat hier om onervaren internetters die zelf vaak geen idee hebben dat ze besmet zijn."

Met een van hen, een abonnee van Quicknet, heeft Schuil inmiddels contact gehad. "Dit is iemand die net op internet zit met een permanente verbinding en werkelijk geen flauw idee heeft wat een virusscanner of firewall is."

Quicknet heeft met deze en andere abonnees die besmet zijn met de worm contact opgenomen. Vanaf dit ip-adres was meer dan de helft van alle Duitse spam die Schuil ontving afkomstig. Ook Chello heeft maatregelen tegen besmette abonnees genomen, zo zegt een woordvoerder.

ICT specialist TROS RADAR!

Vestigingsadres: Gouwzee 9, 1421 DS, Uithoorn

Kantooradres: Machineweg 3, 1432EK, Aalsmeer

Tel: 0297 331427

2017  Jongkind Inter- & Intranet Services   globbers joomla templates